Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fog gyulladása az egyik legfájdalmasabb panasz, amellyel a páciensek felkeresik a fogorvosi rendelőket. Sokszor csak egy ártalmatlannak tűnő, enyhe fogfájással kezdődik, azonban hatalmas kockázata, hogy akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk, mi okozza a fogbél gyulladást, milyen tünetei, következményei lehetnek, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

 

Mi a foggyulladás?

Azt nevezzük foggyulladásnak, vagy másik nevén foggyökér gyulladásnak, amikor a fog belső, idegekkel átszőtt részét, az úgynevezett pulpát érinti a gyulladás. Általában akkor alakul ki, amikor fogszuvasodás vagy a fog sérülése miatt védtelenné válik a fog belseje. Gyakran gennyes tályog is kialakul a fertőzés nyomán, ez pedig egy nagyon kellemetlen szövődmény, ami erős fájdalmat okoz a páciensnek.

Az arc feldagadása általában már gennyes gyulladásra utal, így semmiképp sem szabad jegelni, hanem meleg párakötést kell alkalmazni.

A gyulladt fog kiváltó okai

A foggyulladás leggyakoribb oka, hogy a felhalmozódott fogkőben hemzsegő baktériumok fogszuvasodáshoz vezetnek, ez pedig tovább eszkalálódik: eléri a dentint, majd pedig a fog belsejét is, a bakteriális fertőzés pedig gyulladáshoz vezet.

Okozhatja még sérülés, trauma, például amikor baleset következtében törik a fog és így válik védtelenné a belseje a kórokozókkal szemben. Van olyan eset is, hogy a fogakat egyenetlen terhelés éri, ez előfordulhat például egy másik, mozgó fog kímélése miatt (csak egyik oldalon rágás), túl magas korona vagy tömés, illetve fogcsikorgatás miatt is.

Gyulladt fog tünetei és kezelése

A gyulladt fog tünetei általában az először csak vissza- visszatérő, majd pedig csillapíthatatlan fájdalom, rossz lehelet, a fogíny és az arc duzzanata, valamint láz. A tünetek nem egyszerre jelentkeznek, sokszor csak a hidegre reagál a fog érzékenyen, aztán pedig hirtelen olyan erős fájdalommal jelenik meg a gyulladás, hogy már a fájdalomcsillapítóra sem reagál.

 

Amikor felduzzad az arc is, az sajnos azt jelenti, hogy a fog körüli szöveteket is érinti a gyulladás. Nem lehet eléggé kiemelni, mennyire fontos a rendszeres fogászati kontroll vizsgálat, amelynek segítségével meg lehet előzni ezeket a helyzeteket! A fogbél gyulladást kezelni már csak a fogorvosi rendelőben lehet, otthoni körülmények között csak fájdalomcsillapítás lehetséges. Erre a célra a diklofenák vagy ibuprofén hatóanyagú gyógyszerek ajánlottak. Fontos tudni, hogy antibiotikummal ez az állapot nem kezelhető.

 

A gyulladt fog professzionális kezelése nagyban függ attól, hogy hogy a gyulladás milyen stádiumban van. Először természetesen meg kell tisztítani a fogat a baktériumoktól és szennyeződésektől, fogszuvasodás esetén pedig ki kell fúrni az érintett részt, és be kell tömni.

Ha a gyulladást sikerül korai szakaszban elkapni, akkor a fogtömés is meg tudja állítani, ha ezzel elkéstünk, akkor a gyökérkezelés, illetve gyökércsúcs rezekció jelenthet megoldást, végső esetben pedig a fog eltávolítása. A gyulladt foggal mindenképpen fogorvoshoz kell fordulnunk, mert házilag nem fogjuk tudni orvosolni a helyzetet. Ha nem így teszünk, az alábbi, súlyos szövődményeket kockáztatjuk:

  • genny, illetve sipolyképződés
  • csonthártyagyulladás, tályog kialakulása
  • másodlagos betegségekhez vezető gócbetegség, amely okozhat hajhullást, reumás tüneteket, de akár szívproblémákat is okozhat.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a foggyulladást?

A fog gyulladása sok esetben megelőzhető, megfelelő szájhigiéniával és rendszeres fogászati szűrővizsgálattal. Már egy enyhe fogfájás is indokolttá teszi, hogy fogorvoshoz forduljunk, nem érdemes megvárni azt, hogy súlyosbodjon a helyzet, hiszen az több kellemetlenséggel és (ne feledjük!) több kiadással járhat.

Kezeltessük időben  kisebb mértékű fogászati problémáinkat, mint például a fogkő lerakódás, enyhe fogszuvasodás, fogcsikorgatás.

 

Gyulladt fog Budapest

Ha Budapesten keres  foggyulladás panasszal magas színvonalú szolgáltatást nyújtó fogorvosi rendelőt, ne habozzon, keresse fel az Árkád Dentalt a honlapon található elérhetőségeken.

 

Az esztétikai fogászati beavatkozások árairól az Árkád Dental árlistájáról tájékozódhat.


Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem