Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogászati diagnosztika

A fél éves fogászati kontroll fontossága

Az ideális az, ha félévente megjelenünk fogászati szűrővizsgálaton, ami azért kiemelkedően fontos, mivel a szájüregi betegségek időben felismerhetőek és általában kezelhetőek is.
Tehát a fogászati problémák nagy része megelőzhető a rendszeres fogászati kontrollok betartásával. A fél éves talákozók alkalmával a fogorvos felismerheti az olyan elváltozásokat, amiknél még nincsenek tüneti a páciensnek, de kezelést igényelnek.
A kezdeti apró kezelést igénylő fogászati problémákat, ha nem vesszük észre időben és nincsenek kezelve, később magasabb költséggel és komolyabb beavatkozásokkal fognak járni.
 

Mi történik a fogászati szűrés alkalmával?

 
A teljes körű fogászati kontroll vizsgálat több lépcsőből tevődik össze.
A diagnosztika során az első lépés a szájüreg vizsgálata, ez több módon is lehetséges:
fizikális vizsgálat - megtekintés, kopogtatás, tapintás – itt megállípítható ha a szájüregben elváltozás van.
eszközös vizsgálat - felmérjük a fogak állapotát, például különböző röntgenfelvételek készítésével, vitalitás vizsgálattal (hideg levegő).
fogászati státuszt felvétel
ezek alapján kezelési tervet és árajánlatot készítünk
 

Milyen eszközökkel történik a diagnosztika?

 
A hatékony kezelés alappillére a precíz diagnosztika készítése.
A fogászatban számos berendezés áll rendelkezésünkre, amikne a segítségével hatékonyan megállípítható a páciens szájüregének állapota. Első és legfontosabb ilyen diagnosztikai eszköz a fogászati röntgen, ami olyan rejtett problémák megállípításában nyújt segítséget, amik még a legpontosabb fizikális vizsgálatok alkalmával sem fedezhetőek fel. A panoráma röntgen felvételek alapján pontos betekintést kapunk a fogak egészségéről és elhelyezkedéséről.
 

Két fő röntgentípus létezik:

  • az intraorális - szájon belüli
  • extraorális - azaz szájon kívüli
 
Az intraorális képalkotás a periapicalis képek (fog gyökerének a csúcsáról) készítését jelenti. Ezen a felvételen a fogív egy kisebb része jelenik meg, ami azt jelenti, hogy egy vagy két fog körvonalait, helyzetét, kiterjedését, a körülvevő periodontális rést (a fogat körülvevő csont és lágyrészeket) mutatják meg.
 
Az extraorális módszer ami talán ismertebb kifejezés az a panoráma röntgenfelvétel készítése. Ennek segítségével az egész fogsornak, a fogak tartószerkezetének és a csontoknak a vizsgálata is teret kap.
 
 
Extraorális diagnosztikai eszköznek számít és nélkülözhetetlen szerepet tölt be komolyabb fogászati kezelések alkalmával a CT felvétel készítése. A háromdimenziós CT berendezések képalkotása olyan nagyfelbontású felvételeket biztosít, amelyek a korábbiakban említett lehetőségeknél kimondottan részletgazdagabbak. Amivel megállapítható a teljes szájüreg és az arc területén lévő valamennyi csontképlet aránya.
 
A modern röntgenkészülékek 90%-kal alacsonyabb sugárdózist használnak. Ezáltal a sugárterhelés a töredéke az átlagos röntgengépekhez képest. Tehát a felvételek készítése nem ártalmas az egészségre.
 

Fogászati kontroll várandósság alatt:

 
Kismamáknak a kötelező ellenőrzésekbe tartozik a fogászati szűrővizsgálat, mivel a várandósság alatt a női szervezet úgynevezett hormonváltozáson megy át és ez a megváltozott hormonszint eltérően hat bizonyos szervekre, így a szájüreg állapotára is. Gyakori probléma lehet a kismamáknál az ínygyulladás. Ami kezelés hiányában átterjedhet a fog tartószerkezetére és a későbbiekben fogágy-betegséget okozhat. Ez a fogak kimozdulásához, bedőléséhez, elmozdulásához de akár a fog elvesztését is eredményezheti. A gyulladt ínyben található baktériumok, ha a véráramba jutnak, gócként a szervezet bármely területén további gyulladásokhoz vezethetnek. Ez okozhat koraszülést is. Ezek tudatában a kismamáknak érdemes a várandósság alatt 3 havonta megjelenni egy kontroll vizsgálaton. Kismamák eseténben a képalkotó vizsgálat (röntgen) készítése nem kivitelezhető.
 

Fogászati góckutatás

 
Ha régóta tartó gyulladás van a szervezetében, keressen meg minket, sokszor a fogászati probléma, fogászati góc kezelése jelenti a megoldást.
 
Hívjon minket ha fogászati góckutatásra, vagy kontroll vizsgáltara van szüksége.

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást.
 

 

Aktuális Akciónk

Részletekért kattintson a képre:


Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem