Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogászati diagnosztika

A fél éves fogászati kontroll fontossága

Az ideális az, ha félévente megjelenünk fogászati szűrővizsgálaton, ami azért kiemelkedően fontos, mivel a szájüregi betegségek időben felismerhetőek és általában kezelhetőek is.
Tehát a fogászati problémák nagy része megelőzhető a rendszeres fogászati kontrollok betartásával. A fél éves talákozók alkalmával a fogorvos felismerheti az olyan elváltozásokat, amiknél még nincsenek tüneti a páciensnek, de kezelést igényelnek.
A kezdeti apró kezelést igénylő fogászati problémákat, ha nem vesszük észre időben és nincsenek kezelve, később magasabb költséggel és komolyabb beavatkozásokkal fognak járni.
 

Mi történik a fogászati szűrés alkalmával?

 
A teljes körű fogászati kontroll vizsgálat több lépcsőből tevődik össze.
A diagnosztika során az első lépés a szájüreg vizsgálata, ez több módon is lehetséges:
fizikális vizsgálat - megtekintés, kopogtatás, tapintás – itt megállípítható ha a szájüregben elváltozás van.
eszközös vizsgálat - felmérjük a fogak állapotát, például különböző röntgenfelvételek készítésével, vitalitás vizsgálattal (hideg levegő).
fogászati státuszt felvétel
ezek alapján kezelési tervet és árajánlatot készítünk
 

Milyen eszközökkel történik a diagnosztika?

 
A hatékony kezelés alappillére a precíz diagnosztika készítése.
A fogászatban számos berendezés áll rendelkezésünkre, amikne a segítségével hatékonyan megállípítható a páciens szájüregének állapota. Első és legfontosabb ilyen diagnosztikai eszköz a fogászati röntgen, ami olyan rejtett problémák megállípításában nyújt segítséget, amik még a legpontosabb fizikális vizsgálatok alkalmával sem fedezhetőek fel. A panoráma röntgen felvételek alapján pontos betekintést kapunk a fogak egészségéről és elhelyezkedéséről.
 

Két fő röntgentípus létezik:

  • az intraorális - szájon belüli
  • extraorális - azaz szájon kívüli
 
Az intraorális képalkotás a periapicalis képek (fog gyökerének a csúcsáról) készítését jelenti. Ezen a felvételen a fogív egy kisebb része jelenik meg, ami azt jelenti, hogy egy vagy két fog körvonalait, helyzetét, kiterjedését, a körülvevő periodontális rést (a fogat körülvevő csont és lágyrészeket) mutatják meg.
 
Az extraorális módszer ami talán ismertebb kifejezés az a panoráma röntgenfelvétel készítése. Ennek segítségével az egész fogsornak, a fogak tartószerkezetének és a csontoknak a vizsgálata is teret kap.
 
 
Extraorális diagnosztikai eszköznek számít és nélkülözhetetlen szerepet tölt be komolyabb fogászati kezelések alkalmával a CT felvétel készítése. A háromdimenziós CT berendezések képalkotása olyan nagyfelbontású felvételeket biztosít, amelyek a korábbiakban említett lehetőségeknél kimondottan részletgazdagabbak. Amivel megállapítható a teljes szájüreg és az arc területén lévő valamennyi csontképlet aránya.
 
A modern röntgenkészülékek 90%-kal alacsonyabb sugárdózist használnak. Ezáltal a sugárterhelés a töredéke az átlagos röntgengépekhez képest. Tehát a felvételek készítése nem ártalmas az egészségre.
 

Fogászati kontroll várandósság alatt:

 
Kismamáknak a kötelező ellenőrzésekbe tartozik a fogászati szűrővizsgálat, mivel a várandósság alatt a női szervezet úgynevezett hormonváltozáson megy át és ez a megváltozott hormonszint eltérően hat bizonyos szervekre, így a szájüreg állapotára is. Gyakori probléma lehet a kismamáknál az ínygyulladás. Ami kezelés hiányában átterjedhet a fog tartószerkezetére és a későbbiekben fogágy-betegséget okozhat. Ez a fogak kimozdulásához, bedőléséhez, elmozdulásához de akár a fog elvesztését is eredményezheti. A gyulladt ínyben található baktériumok, ha a véráramba jutnak, gócként a szervezet bármely területén további gyulladásokhoz vezethetnek. Ez okozhat koraszülést is. Ezek tudatában a kismamáknak érdemes a várandósság alatt 3 havonta megjelenni egy kontroll vizsgálaton. Kismamák eseténben a képalkotó vizsgálat (röntgen) készítése nem kivitelezhető.
 

Fogászati góckutatás

 
Ha régóta tartó gyulladás van a szervezetében, keressen meg minket, sokszor a fogászati probléma, fogászati góc kezelése jelenti a megoldást.
 

A röntgen felvételeket kizárólag e-mailben tudjuk elküldeni.

Hívjon minket ha fogászati góckutatásra, vagy kontroll vizsgáltara van szüksége.
 

 
Aktuális akcióinkat ide kattintva megtekintheti.
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást.
 

 

Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem