Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogpótlások - Korona, híd

 
Ha fixen rögzített fogpótlásokról beszélünk akkor a korona és híd a legjobb megoldás, ezeket olyan speciális ragasztócementtel rögzítik, ami otthon nem távolítható el.

 
Ezeket a fogpótlásokat, akkor alkalmazzuk, amennyiben a fognak egy része hiányzik esetleg úgy szuvasodott, hogy megmenthető, de már a tömés vagy a betét, azaz inlay nem elegendő a fog rehabilitációjára.
 
A korona egy lecsiszolt fogra kerül rá, tehát olyan rögzített, fix fogpótlás, aminek alapját a fogorvos készíti elő, erre a fogtechnikus alkotja meg magát a pótlást. Amikor a technikus elkészült a felépítménnyel a fogorvos rögzíti véglegesen a már előzőleg lecsiszolt fogakra. A korona a fogágyban stabilan rögzült csonkra helyezhető.
 
 
A híd a kimondott foghiányt pótolja, tehát foghiányt hidalunk át segítségével vagy több egymás mellett lévő, lecsiszolt fog összekapcsolására alkalmas. Ez azt foglalja magába, hogy ha több sérült és szuvas fog van egymás mellett, amiket még nem indokolt eltávolítani, ezzel a kivitelezéssel szép és megfizethető eredményt érhetünk el. Általa visszanyerhetük magabiztos mosolyunkat.
 
 

Anyagát tekintve lehet:

 • fémkerámia korona - a korona alapja nikkel mentes fémből készül ezt borítják egy porcelán réteggel, mely megegyezik a szomszédos fogak színével. Elsődlegesen rágó fogak esetében használjuk, de termésetesen front régióban is alkalmazható.
 • cirkónium korona - itt a korona alapja teljesen fémmentes, azaz cirkónium dioxidból készül és erre kerül rá a porcelán leplezés. Fémallergia esetén biztosan alkalmazható. Front régióba ajánljuk leginkább, meg magas esztétikai eredményt nyújt.
 

Korona és Híd elkészítésének lépései:

Korona:
 • a fog preparálása (lecsiszolása)
 • lenyomatvétel
 • vázpróba
 • végleges beragasztá
​Híd:
 • a fogak preparálása (lecsiszolása)
 • lenyomatvétel
 • vázpróba
 • nyerspróba
 • végleges beragasztás
Mind a két fogpótlás esetében szükség lehet további kiegészítő kezelésekre:
 • panoráma röntgen
 • csonk felépítése tömőanyaggal
 • gyökérkezelés
 • foghúzás

Mikor alkalmazzuk a koronát?

Ha nem elégedett mosolyával (a fogak formájával vagy színével), a fogászati héjak mellett a korona is biztos megoldást tud nyújtani és megfizethető.
Ha letört a fog, a koronát részesíti előnyben a legtöbb fogorvos, itt még tömő-anyag vagy parapulpális csap felépítéssel orvosolható a probléma. Ebben az esetben a korona kiváló megerősítést jelent.
A gyökérkezelt fogakra is kimondottan ajánlott a korona felhelyezése, mivel a gyökérkezelés során eltávolított erek és idegek hiánya miatt a fog porózussá, törékennyé válik, ilyenkor csapos műcsonkkal erősítik meg a fogat, tömőanyaggal kialakítják a kis csonkot ezután kerülhet rá a korona.
 

Milyen esetben alkalmaznak híd pótlást?

 
A lecsiszolt fogakat pilléreknek nevezzük, a hiányzó fogat pedig hídtestnek hívják.
A híd abban az esetben jelenti a legjobb megoldást, hogyha már egy foghiány is bekövetkezett, de több foghiányt is kiküszöbülhetünk vele.
Ha szükséges valamelyik fog vagy fogak eltávolítása, a hiány úgy szüntethető meg, hogy a mellettük lévő fogakat lecsiszolják (ezek lehetnek egészséges és gyökérkezelt fogak is) és erre készítik el híd pótlást.
 
Sok páciens válsztja a híd pótlást, implantátum beültetése helyett. Ennek fő oka, hogy a híd megfizethetőbb megoldást jelent, mint a fogimplantáció, de előfordulhat az is, hogy nem lehetséges az implantáció valamilyen ok miatt az adott helyen.
 
A fogpótlások elkészítési ideje általában 4-8 munkanapot vesz igénybe, ezalatt az idő alatt sem marad fog nélkül, minden esetben készítünk ideiglenes koronát vagy hidat.
A korona és híd pótlások biztos megoldást jelentenek a páciens foghiányának gyors megszüntetésére.
 
Jelentkezzen időpontért ügyfél-szolgálatunknál.
 

 
Aktuális akcióinkat ide kattintva megtekintheti.
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást.
 

 

Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem