Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Tudnivalók és érdekességek a fogkőről

A fogkő szinte minden embert érint kisebb nagyobb mértékben, hiszen könnyedén és gyorsan kialakul, sokszor odafigyelés mellett is. Az alábbi bejegyzésben szeretnénk bemutatni a fogkőt, mint jelenséget, kialakulásának okait, és azt is hogy hogyan lehet kezelni és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

 

Mi a fogkő, és miért probléma?

A fogkő megkövesedett lepedék, amelyet egy egyszerű, otthoni fogmosás már nem képes eltávolítani. Számos esetben nem is feltűnő jelenség, azonban ha elhanyagoljuk, komoly problémákat tud okozni. Csúnya, barnás-szürkés elszíneződésként jelenik meg a fogakon, emiatt sokan csak esztétikai problémának gondolják, pedig sokszor a fogkő áll a hátterében a rossz leheletnek vagy vérző ínynek.

Szélsőséges esetben pedig akár fájdalmas ínygyulladáshoz, illetve a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ez azért van így, mert a fogkő sajnos kiváló táptalajt biztosít a különféle kórokozóknak, baktériumoknak, valamint azért, mert a fog íny alatti felületén is megjelenhet, így okozva gyulladást.

Előszeretettel telepedik meg implantátumon, fogpótláson is.

A fogkő kialakulása, hajlamosító tényezők

A kialakulás egy viszonylag gyors folyamat: akár pár nap alatt is képződhet a lepedékből fogkő. Étkezés után a fogakon megjelenik egy átlátszó vagy halvány sárga színű réteg, az úgynevezett dentális plakk. A nyálban található ásványi anyagokkal(kalcium-klorid és magnézium-klorid) kölcsönhatásba lépve a plakk meszesedni kezd és keménnyé válik.

A dentális plakkot el lehet távolítani egy egyszerű fogmosással is, ám ez egyre nehezebbé válik ahogy telik az idő és kövesedik a lepedék. Erre a rétegre az érdes felülete miatt pedig még könnyebben épül rá további fogkő.

Teljesen egészséges, rendszeresen tisztított fogakon előfordulhat a jelenség, azonban vannak hajlamosító tényezők:

  • szabálytalan fogsor: a torlódások között előfordul, hogy nehezebben tisztíthatóak a fogak
  • örökletes tényezők
  • dohányzás
  • egyes fogszabályozó készülékek: sokszor nehezen hozzáférhetővé teszi fogmosáskor a fogak felületét.

Mit tehetünk ellene? Az ultrahangos fogkő-eltávolítás menete

Amikor már láthatóan kialakult a fogkő, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen a professzionális, ultrahangos fogkő-eltávolítás gyakorlatilag fájdalommentes, és szerencsére az elérhető árú szolgáltatások között találhatjuk meg a fogászati rendelőkben. Az eltávolítás első lépése a fogtisztítás, amikor  manuálisan távolítják el a fogakról a az elkövesedett lepedék egy részét. Ezt követi az ultrahangos tisztítás, amely kíméletesen, és ami nagyon fontos, a zománc károsítása nélkül szabadítja meg fogainkat a nem kívánt lerakódásoktól.

Az eljárás lényege az ultrahang segítségével kibocsátott rezgés, amelynek segítségével a fogkövek leválnak és szétesnek. Mindezek után magas nyomáson működő készülék végzi el a homokfúvást, ami eltávolít minden megmaradt szennyeződést, végül pedig polírozó paszta segítségével polírozzák le az érintett fogfelületet. Mint fentebb említésre került már, a beavatkozás fájdalommentes, azonban ha a páciens igényli (pl. fogíny érzékenység miatt), természetesen ebben az esetben is kérhető érzéstelenítés.

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás további előnye, hogy visszaadja a fogak természetes fehérségét, illetve az implantátumok, fogpótlások élettartamát is meghosszabbítja.

A fogkő házi eltávolítása erősen ellenjavallt: a szódabikarbónás és egyéb módszerek kárt tehetnek a fogzománcban és a fogkő ellen sem hatásosak. Mindenképp forduljunk szakemberhez ebben az esetben!

Budapesten, az Árkád Dental-nál most akciósan veheti igénybe az ultrahangos fogkőeltávolítást.

Jobb félni, mint megijedni, avagy mit tehetünk, hogy megelőzzük a fogkő kialakulását?

A legjobb megelőzési módszer: napi kétszeri, alapos fogmosás. Nagyon fontos, hogy megfelelő eszközzel, és megfelelő fogmosási technikával történjen. Sokan esküsznek az elektromos fogkefékre, és ezek okos funkciói (pl. időzítő) valóban segítséget nyújthatnak abban, hogy igazán alapos legyen a fogmosás, de természetesen a manuális fogkefék is megfelelnek a célra.

A fogkefe sörtéje kemény helyett inkább közepes, vagy puha legyen, a túl erős dörzsöléssel sokszor pont ellenkező hatást érünk el, mint szeretnénk. Ha eddig nem szenteltünk elég figyelmet a fogközök rendszeres tisztítására, mostantól mindenképp érdemes lesz beiktatni a fogmosási rutinba, hiszen ez is jelentősen csökkentheti a fogkő kialakulását.

A rendszeres eltávolítást is tekinthetjük megelőzésnek, hiszen minél kisebb a lerakódás, annál kisebb az esélye, hogy tapasztaljuk a fogkövesedéssel együtt járó kellemetlen tüneteket.

A fogkő sajnos nem mindig észrevehető: sokszor nem okoz elszíneződést, hanem fehér színű, illetve általános jelenség, hogy a fog íny alatti felületén telepszik meg, ezzel okozva fájdalmat, gyulladást.

Fél évente érdemes betervezni fogászati kontroll vizsgálatot, hogy megőrizzük fogaink egészségét és gondoskodjunk a megfelelő higiéniáról.

Az Árkád Dental szeretettel várja Önöket  vizsgálatra, időpontot itt foglalhat!


Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem