Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogszabályozás - miért ilyen fontos?

Sokan azért nem döntenek a fogszabályozás mellett, mert a fogaik szabálytalanságát nem érzik zavarónak a mindennapokban, nem okoz számukra kellemetlen tüneteket. Valójában sajnos egészségesnek tűnő fogaink rendezetlensége épp annyira veszélyes lehet bizonyos esetekben, mint a rendszeres fogmosás elmulasztása.Az ápolt és rendezett fogsorra való igény nem csupán esztétikai okokból fakadhat, fogaink rendezettsége egészségügyi szempontból is elengedhetetlen. Állapotuk megőrzéséhez nem elegendő a szuvasodás időben történő kezelése, de még csak a rendszeres kontroll, állapotfelmérés sem.

A kusza fogak többféle problémát előidézhetnek, melynek hatásai multiplikálódhatnak. A szájban lévő kuszaság miatti egyenlőtlen terhelés hosszú távon akár a fogak romlásához és a szájban lévő ízületek roncsolódásához vezethet. A fogszabályozás tehát nem csupán ápolt külsőnk, hanem az egészséges fogak megőrzésének záloga is. Fontos megjegyezni, hogy a fogak szabályozása  ezek mellett megoldás lehet különböző harapási rendellenességekre is, illetve sok más egyéb problémára is.

Az életkor-független fogszabályozás

A fogszabályozás egyik fontos szabálya, hogy soha nem  késő elkezdeni. Precíz, szakképzett orvosaink már egészen fiatal kortól várják a pácienseket, de érdemes tudni azt is, hogy a gyermekkorban elmulasztott fogszabályozás felnőttként is pótolható.

A megfelelő fogszabályozási módszer kiválasztása életkor- és egyénfüggő, számos tényező befolyásolhatja azt, hogy kinek melyik eljárás válik be. Például a klasszikus kivehető fogszabályzók inkább fiatalabb korban hatékonyak, általában 15 éves kor alatt.

A fogak állásának korrekciója már a fogszabályozás előtt is elkezdődhet. Ideális esetben a páciens már egészen fiatalon a fogszabályozó szakorvos rendelőjébe kerül, ahol akár éjszakai készülékkel vagy más, nyelés- és beszédtechnikai eszközökkel korrigálhatóak a későbbi fogászati problémákat eredményező eltérések, rosszul rögzült szokások (pl. nyelvlökéses nyelés). A rögzített fogszabályzókat is érdemes minél hamarabb felhelyeztetni.

Ugyan a fogszabályozást érdemes korán, fiatal korban elkezdeni, hiszen a fogak ekkor még rugalmasabban alkalmazkodnak a készülék által előidézett mechanikai hatásokhoz, mint már említettük is, felnőtt korban sem sem késő belevágni a fogak rendezésébe, hiszen a csontok átépülési képessége élethosszig tart, és a kezelés segítségével a fogak élettartama jelentősen növelhető.

Fogszabályozó készülékek típusai

Mára rengeteg fogszabályozási eszköz és módszer áll rendelkezésünkre. A fogak rendezéséhez kivehető, fix és funkciós készülékek közül választhatunk, emellett léteznek esztétikus fogszabályzók is. A készülék kiválasztása során egyaránt figyelembe kell venni az adott eset jellegzetességeit, és a páciens életkörülményeit, lehetőségeit is.

A fogszabályzók sokszínűsége biztosítja a pácienseknek a szabad önkifejezést is -lehet visszafogott, láthatatlan, vagy éppen ellenkezőleg: feltűnő, játékos.

Szerencsére manapság már nem szűkül a választék a hagyományos, fém rögzített fogszabályzókra, hanem több típusból is választhatunk:

  • kivehető fogszabályozó készülékek
  • rögzített fogszabályzók
  • úgynevezett “önligírozó”, vagyis önzáró rögzített fogszabályzók
  • láthatatlan, sínes fogszabályzók
  • belső fogszabályzók

Ezeken a típusokon belül is van mozgástér, hiszen rögzített készülékünk készülhet akár porcelánból is, hogy visszafogottabb megjelenést kölcsönözzön. Fogorvossal érdemes konzultálni, hogy melyik lehet a számunkra megfelelő : mekkora a szabálytalanság, mennyire tudjuk tisztán tartani a készüléket, szeretnénk-e hordani, vagy inkább ne lehessen észrevenni?

Fogszabályzó - elképzelés vs. valóság?

A megfelelően kiválasztott szakemberrel és a fogszabályozó kezelés segítségével rendkívül látványos eredmények érhetőek el, a fogak elrendezése jelentős életminőség-beli javulást hozhat a korábban komoly gátlásokkal küzdő pácienseknél. A szép fogsor megváltoztatja az arcot, magabiztosságot és felszabadultságot ad. Mivel könnyebb tisztán tartani, számos fogászati probléma megelőzésében fontos szerepet játszik.

A kezelés megkezdése előtt azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy a fogszabályozó jellemzően évekre mindennapos plusz feladattal, esetenként kellemetlenséggel járhat. A készülékkel fokozottan kell ügyelnünk a megfelelő szájhigiénére, és következetesen be kell tartanunk a fogorvos utasításait. Érdemes 3 havonta fogorvost vagy dentálhigiénikus szakembert felkeresni, hogy professzionális körülmények között is megtisztítsák a fogainkat és a felhelyezett készüléket is.

Pácienseink visszajelzései alapján azonban magabiztosan állíthatjuk: a végeredmény mindenért kárpótol!

Aktuális akcióink itt érhetőek el!


Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem