Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogkő eltávolítás - Kérdések és válaszok

A fogkő egy olyan fogászati probléma, amellyel szinte minden ember találkozik élete során, enyhébb vagy súlyosabb mértékben. Ebben a bejegyzésben szeretnénk körüljárni ezt a gyakori jelenséget: mi okozza, mit tehetünk ellene? Mi az ultrahangos fogkő eltávolítás, mire kell figyelnünk az eljárás után, hogy minél tovább őrizhessük meg fogaink egészségét és színét? 

A fogkő rendszeres eltávolításával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért és számos rendkívül jótékony, azonnali hatása van.

Mi is valójában a fogkő és miért van szükség az eltávolítására?

Mi is a szóban forgó fogkő? A fogakon található, már elmeszesedett lepedék, amit egy otthoni fogmosás már nem képes eltávolítani. 

Mi okozza a kialakulását? Az étkezést követően lepedék képződik a fogakon, ami úgynevezett dentális plakká alakul. Ebből a dentális plakkból a nyálban megtalálható ásványi anyagok segítségével alakul ki a fogkő.

A fogkőképződés egy viszonylag gyors folyamat, így érdemes helyes fogmosási technikával hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

 Azonban ez nem mindig elegendő, így érdemes időről időre felkeresni a fogorvosunkat, hiszen minél kevesebb a lerakódás, annál kisebb az esélye annak, hogy panaszt okoz. A fogkő eltávolítása több okból is szükséges lehet: ha látható helyen van és ezáltal esztétikai problémát okoz, illetve sokszor okozója rossz leheletnek, súlyosabb esetben fogínyvérzésnek, ínygyulladásnak. A fogkőben baktériumok vannak és ezek okozhatják a fentebb említett szövődményeket. Nem csak a természetes fogakon, hanem fogpótláson, implantátumon is előfordul, sőt, ezeken a felületek még inkább kedveznek a fogkő kialakulásának. A jó hír, hogy a fogkő eltávolítás segít abban, hogy ezek élettartamát jelentősen meghosszabbítsa.

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás folyamata

Az eltávolítás a fogtisztítással kezdődik, amikor  manuálisan távolítják el a fogakról a az elkövesedett lepedék egy részét. Ezután következik maga az ultrahangos tisztítás, amely kíméletesen, a zománc károsítása nélkül szabadítja meg fogainkat a lerakódástól. Az eljárás titka az ultrahang segítségével kibocsátott rezgés, amelynek segítségével a fogkövek leválnak, darabokra esnek.

Mindezek után magas nyomáson működő készülék végzi el a homokfúvást, ami minden megmaradt szennyeződést eltávolít, végül pedig polírozó paszta segítségével lepolírozzák az érintett fogfelületet. 

Fontos kiemelni, hogy a folyamat alapvetően fájdalommentes, azonban ha a páciens igényli, természetesen ennél az eljárásnál is elérhető érzéstelenítés.

 

Mire kell figyelni a fogkő eltávolítása után?

 

Közvetlenül fogkő eltávolítás után után a fogak hajlamosabbá válnak az elszíneződésre, így érdemes pár óráig kerülni a színező hatású ételeket, italokat (pl. kávé, tea) illetve mellőzni a dohányzást.

A következő hetekben érdemes tartózkodni a túl kemény, nehezen rágható ételektől, és érdemes minél puhább fogkefére váltani ebben az időszakban.

Fogselyem használatával és napi kétszeri fogmosással tovább megőrizhetjük a szép eredményt. Nem ajánlott azonban a túl sok, túl erőteljesen végzett fogmosás!

Némi érzékenység tapasztalható ebben az időszakban, azonban erősebb fájdalom vagy vérzés esetén mindenképpen jelezni kell azt az eljárást végző szakembernek!

 

A fogkő-eltávolítás és a fehér fogak összefüggései

 

Érdekesség, hogy a fogkő eltávolítás segíthet abban, hogy kémiai eljárások nélkül is fehérebb fogakkal távozzunk a fogorvosi rendelőből. Mivel az elmeszesedett lerakódás szürkés, vagy barnás színű, az eltávolításával visszanyerhetjük fogaink természetes fehérségét, a polírozás pedig segít abban, hogy a fogak hosszabb ideig ellenálljanak az elszíneződéseknek és lerakódásoknak.

Fontos megjegyezni, hogy ha a fogak alapból el vannak színeződve betegség, gyógyszer, stb. miatt, akkor valószínűleg nem elég ez az eljárás, hanem érdemes inkább a kémiai fogfehérítést választani erre a célra.

 

Hogyan kerülhető el a fogkő képződése?

 

A legjobb módszer ha rendszeresen és megfelelő technikával végezzük a fogmosást. Kézi fogkeféknél figyeljünk a kialakítására, hogy valóban elér-e minden felületet, és fontos, hogy kemény sörtéjű helyett inkább közepes vagy puha sörtéjű fogkefét használjunk. Szakemberek jó szívvel ajánlják az elektromos fogkefe használatát, hiszen sok funkciója nagyon hasznos, pl. az időzítő segítséget nyújt abban, hogy megfelelő időt szánjunk a fogmosásra, így jó eséllyel megmossuk mindenhol a fogsorunkat.

 

Találhatunk házi praktikákat is a fogkőképződés megelőzésére, azonban a túl gyakori, erős dörzsölés kemény sörtével, szódabikarbónával vagy sóval inkább kárt okoznak mint segítenek.

 

Fontos tehát, hogy ha már kialakult a fogkő, ne próbáljuk meg házilag eltávolítani, hanem forduljunk szakemberhez! 

Összességében elmondható, hogy panaszmentes időszakokban is érdemes igénybe venni az eltávolítást, hiszen megelőzni a problémákat gazdaságosabb és a fájdalomtól is megkímél, amennyiben időben teszünk a fogkő ellen. Ajánlott félévente beiktatni fogászati kontroll vizsgálatot, nem érdemes megvárni a kellemetlen tünetek jelentkezését. Személyi higiéniánknak is alapvető eleme az egészséges mosoly, gondoskodjunk erről és konzultáljunk rendszeresen fogorvossal vagy pedig dentálhigiénikussal.

 

Budapesten, az Árkád Dental-nál most akciósan veheti igénybe az ultrahangos fogkőeltávolítást.


Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem