Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930
Fogínyvérzés - kérdések és válaszok
 
A fogínyvérzés egy gyakran előforduló tünet, amelynek banális okai is lehetnek (pl egy új fogkefe), de komoly fogászati problémára is utalhat, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Legtöbbször ártalmatlan, vagy pedig könnyen orvosolható jelenség, azonban ha egyre gyakrabban és rendszeresebben fordul elő, érdemes felkeresni a fogorvosi rendelőt. 
 
Ebben a bejegyzésben feltesszük a legfontosabb, fogínyvérzéssel kapcsolatos kérdéseket, és meg is válaszoljuk őket.

Milyen mértékben elfogadható a fogínyvérzés?

A fogínyvérzést kiválthatja sok minden, a túl erős fogmosástól kezdve az ínygyulladáson át bizonyos alapbetegségekig (pl. cukorbetegség). Akkor tekinthető kórosnak a fogínyvérzés ha gyakran jelentkezik, illetve érzékenységgel, fájdalommal párosul. Az ilyen esetek általában a fogínygyulladásnak tudhatóak be. Ha a fogíny rózsaszínes színről pirosra vált, esetleg elemelkedik a fog felszínétől, akkor gyanús, hogy fogorvoshoz kell fordulnunk.

Mik lehetnek a fogínyvérzés okai?

Fogínygyulladás

Az ínygyulladást felhalmozódott, nem megfelelően eltávolított lepedék okozza. A lepedéken vagy fogkövön megtelepedő baktériumok olyan toxinokat termelnek, amelyek irritálhatják a fogínyt. Ez a betegség a nem megfelelő technikájú vagy mennyiségű fogmosásnak tudható be. Mindenképp ügyelni kell a nehezen elérhető területek tisztítására is. Ha a fogkő nem kerül eltávolításra, akkor a helyzet sajnos tovább romolhat: a hatására egyre gyakrabban térhet vissza fogínygyulladás, és tovább eszkalálódhat a fogágybetegség irányába, amely sajnos már a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Fogágybetegség

A fogánybetegség tehát a kezeletlen ínygyulladás eredménye legtöbbször. A gyulladás a fogínyről átterjed a csontállományra, sokszor visszafordíthatatlan károkat okozva. Ha a csontállományt elkezdi pusztítani a betegség, azok meglazulhatnak és fogvesztés lehet a vége ha nem fordul a páciens időben fogorvoshoz. A fogágybetegség kockázatai nem érnek véget a szájüregben:  a vérzés miatt a baktériumok a véráramba kerülhetnek és a szervezetben máshol is okozhatnak gyulladást. Fokozott kockázatnak vannak kitéve a várandós nők, ugyanis a fogágybetegség terhességi szövödményekhez is vezethet, pl. növeli a terhességi toxémia kockázatát.

Helytelen fogmosás

Túl erős sörtéjű fogkefe, túl gyakori vagy erős dörzsölés előidézhet fogínyvérzést. Újra és újra felsérthetik a fogíny érzékeny felületét és ez vezet a vérzéshez, ez inkább alkalmi, mint rendszeres tünet okozója. a fogköztisztítókkal és a fogselyemmel is érdemes óvatosan eljárni ha érzékeny a fogínyünk.

Hormonális változások

Gyakori eset, hogy a fogínyvérzést hormonális változás okozza, ebben főleg nők érintettek. Serdülőkor, terhesség és menopauza mind-mind hátrányosan befolyásolhatják a fogazat állapotát. Ilyenkor az erek kitágulnak, és erősebb immunreakciót adnak a szájüreg baktériumaira, így könnyeben fordulhat elő vérzés, gyulladás, vagy más fogászati probléma.

Hogyan előzhetjük meg a fogínyvérzést?

Szerencsére sok mindent tehetünk, hogy a minimálisra csökkentsük a fogínyvérzés lehetőségét. Életmódváltással, káros szokások elhagyásával sokat tehetünk a fogazatunk egészségéért. A dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás, az alkoholfogyasztás, a cukros üdítők és energiaitalok rendszeres fogyasztása mind kockázati tényezők a fogínyvérzés kialakulásában, egyszersmind a fogak károsodásában.

Megfelelő fogkefével és megfelelő fogmosási technikával tisztán tartva a fogakat elkerülhetjük a fogkőképződést és a fogkővel együtt járó, gyulladást okozó baktériumokat. Ebből következik, hogy a rendszeres fogászati kontroll, szükség esetén fogkő-eltávolítás is nagy szerepet játszhat a megelőzésben. Építsük be fogápolási rutinunkba a fogselyem és a fogköztisztító használatát, hogy a nehezen elérhető zugokat is tisztán tarthassuk.

Fogínyvérzés Budapest

Ha Budapesten keres fogínyvérzés panasszal magas színvonalú szolgáltatást nyújtó fogorvosi rendelőt, ne habozzon, keresse fel az Árkád Dentalt a honlapon található elérhetőségeken.


Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem