Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 851 2171

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A szájszag gyakori és elég kellemetlen probléma. A reggeli ébredés után szinte mindenkinél érezhető valamilyen fokú szagos lehelet, ami normálisnak mondható… de az állandó szájszag okait fontos kideríteni. Ezek az okok nemcsak a szájüregben keresendőek, hanem egyéb emésztőrendszeri, vagy tüdőproblémákra is utalhatnak.

Nézzük meg, hogy hogyan deríthetjük ki ennek a kínos tünetnek az okát és mit tehetünk ellene.

Szájüregi problémák

A kellemetlen lehelettel küzdők nagy százalékánál az ok a szájüregben keresendő

A szájban természetes körülmények közt megtalálható baktériumok feldolgozzák a nyelven, fogak közt maradt ételmaradékokat és kénvegyületeket bocsájtanak ki, amelyek felelősek a szagos leheletért. Ha a száj nyálkahártyája kiszárad, akkor a baktériumok elszaporodhatnak, ezzel súlyosbítva a tüneteket. A szájszárazságot dehidratáltság, vagy akár káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol- és kávéfogyasztás), cukorbetegség is előidézhetik.

Ezt a fajta problémát bő folyadékbevitellel és rendszeres száj- és fogápolással orvosolhatjuk.

Fontos a rendszeres fogmosás (napi 2x) és a helyes fogmosási technika, fogselyem napi használata. Kevesen tudják, hogy a nyelvet is szükséges alaposan megtisztítani. Akár fogkefével, fogselyemmel, vagy nyelvkaparóval végezzük a tisztítást, a lényeg, hogy a nyelv hátsó részeiről is eltávolítsuk a baktériumoktól hemzsegő lepedéket.

Az otthoni szájápoláson kívül fontosak a professzionális szájhigiéniás kezelések, mint például a fogkő-eltávolítás és polírozás.

További kellemetlen szájszagot kiváltó tényezők lehetnek a rossz fogak, fogíny és egyéb gyulladások, szájpenész. Ezeknek a szájüregi gondok feltárása érdekében érdemes rendszeres fogászati szűrővizsgálatra járni. Az Árkád Dental fogorvosainak fontos a megelőzés, illetve diagnosztika: http://www.arkad-dental.hu/hu/szolgaltatasok/diagnosztika

Egyéb kellemetlen leheletet okozó betegségek 

Amikor a fejétől bűzlik

A krónikus orrnyálkahártya és arcüregi gyulladások is lehetnek a gond okozói. A mandulák redőiben összegyűlt étel- és baktériummaradványok (mandulakő) is szagokat bocsátanak ki. Ha tartósan nem tud megszabadulni a kellemetlen szájszagtól, akkor látogasson el a fül-orr-gégészeti rendelőbe és mondja el a problémát.

Mélyebben gyökrező problémák

Az emésztőrendszer is szoros kapcsolatban van a szájüreggel. Éppen ezért ezeknek a szerveknek a megbetegedései is lehetnek a probléma gyökerei. Például a gyomornyálkahártya-gyulladás, reflux, cukorbetegség, vesebetegség, vagy májelégtelenség. Persze nem kell azonnal a legsúlyosabb betegségekre gondolnia, azért mert kellemetlen a lehelete, de az alapos higiénia mellett fennálló problémával ajánlott szakorvoshoz fordulni. Az egyes betegségek jellegzetesen kilégzett szagokkal járnak pl. cukorbetegeknél az acetonos lehelet, vagy a vesebetegségnél az ammónia szagú lehelet.

Halitofóbia

A kellemetlen szájszaggal, orvosi nevén halitózissal is elég megküzdeni a mindennapos harcot. Hát még a halitózistól való félelem okozta szorongással, aminek orvosi elnevezése sem szívderítő: halitofóbia.

Vissza a szájüreghez  

Nem kell rögtön súlyos betegségek miatt aggódnia! A kellemetlen lehelettel küzdők többségénél az probléma forrása a szájüregben keresendő.

Mit tehet ellene?

  • Az otthoni szájápolás helyes eszközhasználatával és technikájával kapcsolatban kérje fogászati szakembereink tanácsát

  • a szájüregi gondok feltárása érdekében járjon rendszeres fogászati szűrővizsgálatra

  • vegyen igénybe rendszeres szájhigiéniás kezeléseket, mint például a fogkő-eltávolítás és polírozás

Olvassa el a fogínyvérzésről szóló cikkünket, ami szintén összefügg a kellemetlen lehelettel.

Szabaduljon meg a kellemetlen szájszagtól!
Ne halogassa tovább fogai rendbetételét!

Kapcsolat

 

 


Visszahívást kérek


Árkád Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem