Rendelőnk telefonszáma: +36 20 851 21 71

Foglaljon időpontot!

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen:
+36 20 851 21 71

Foglaljon időpontot!

A szájszag gyakori és elég kellemetlen probléma. A reggeli ébredés után szinte mindenkinél érezhető valamilyen fokú szagos lehelet, ami normálisnak mondható… de az állandó szájszag okait fontos kideríteni. Ezek az okok nemcsak a szájüregben keresendőek, hanem egyéb emésztőrendszeri, vagy tüdőproblémákra is utalhatnak.

Nézzük meg, hogy hogyan deríthetjük ki ennek a kínos tünetnek az okát és mit tehetünk ellene.

Malac

Szájüregi problémák

A kellemetlen lehelettel küzdők nagy százalékánál az ok a szájüregben keresendő

A szájban természetes körülmények közt megtalálható baktériumok feldolgozzák a nyelven, fogak közt maradt ételmaradékokat és kénvegyületeket bocsájtanak ki, amelyek felelősek a szagos leheletért. Ha a száj nyálkahártyája kiszárad, akkor a baktériumok elszaporodhatnak, ezzel súlyosbítva a tüneteket. A szájszárazságot dehidratáltság, vagy akár káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol- és kávéfogyasztás), cukorbetegség is előidézhetik.

Ezt a fajta problémát bő folyadékbevitellel és rendszeres száj- és fogápolással orvosolhatjuk.

Fontos a rendszeres fogmosás (napi 2x) és a helyes fogmosási technika, fogselyem napi használata. Kevesen tudják, hogy a nyelvet is szükséges alaposan megtisztítani. Akár fogkefével, fogselyemmel, vagy nyelvkaparóval végezzük a tisztítást, a lényeg, hogy a nyelv hátsó részeiről is eltávolítsuk a baktériumoktól hemzsegő lepedéket.

Az otthoni szájápoláson kívül fontosak a professzionális szájhigiéniás kezelések, mint például a fogkő-eltávolítás és polírozás.

További kellemetlen szájszagot kiváltó tényezők lehetnek a rossz fogak, fogíny és egyéb gyulladások, szájpenész. Ezeknek a szájüregi gondok feltárása érdekében érdemes rendszeres fogászati szűrővizsgálatra járni. Az Árkád Dental fogorvosainak fontos a megelőzés, illetve diagnosztika: http://www.arkad-dental.hu/hu/szolgaltatasok/diagnosztika

Mosoly

Egyéb kellemetlen leheletet okozó betegségek 

Amikor a fejétől bűzlik

A krónikus orrnyálkahártya és arcüregi gyulladások is lehetnek a gond okozói. A mandulák redőiben összegyűlt étel- és baktériummaradványok (mandulakő) is szagokat bocsátanak ki. Ha tartósan nem tud megszabadulni a kellemetlen szájszagtól, akkor látogasson el a fül-orr-gégészeti rendelőbe és mondja el a problémát.

Mélyebben gyökrező problémák

Az emésztőrendszer is szoros kapcsolatban van a szájüreggel. Éppen ezért ezeknek a szerveknek a megbetegedései is lehetnek a probléma gyökerei. Például a gyomornyálkahártya-gyulladás, reflux, cukorbetegség, vesebetegség, vagy májelégtelenség. Persze nem kell azonnal a legsúlyosabb betegségekre gondolnia, azért mert kellemetlen a lehelete, de az alapos higiénia mellett fennálló problémával ajánlott szakorvoshoz fordulni. Az egyes betegségek jellegzetesen kilégzett szagokkal járnak pl. cukorbetegeknél az acetonos lehelet, vagy a vesebetegségnél az ammónia szagú lehelet.

Halitofóbia

A kellemetlen szájszaggal, orvosi nevén halitózissal is elég megküzdeni a mindennapos harcot. Hát még a halitózistól való félelem okozta szorongással, aminek orvosi elnevezése sem szívderítő: halitofóbia.

Vissza a szájüreghez  

Nem kell rögtön súlyos betegségek miatt aggódnia! A kellemetlen lehelettel küzdők többségénél az probléma forrása a szájüregben keresendő.

Mit tehet ellene?

  • Az otthoni szájápolás helyes eszközhasználatával és technikájával kapcsolatban kérje fogászati szakembereink tanácsát

  • a szájüregi gondok feltárása érdekében járjon rendszeres fogászati szűrővizsgálatra

  • vegyen igénybe rendszeres szájhigiéniás kezeléseket, mint például a fogkő-eltávolítás és polírozás

Olvassa el a fogínyvérzésről szóló cikkünket, ami szintén összefügg a kellemetlen lehelettel.

Szabaduljon meg a kellemetlen szájszagtól!
Ne halogassa tovább fogai rendbetételét!

Kapcsolat

 

 

Árkád Dental fogászati szakrendelő